EtusivuTietoa meistä › Historia

Historia

 

Kuvataiteilija Eino Vesalaisen unelma

Lasten ja nuorten taidekeskuksen ytimen muodostaa kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen arkisto, joka sai alkunsa hyvinkääläisen kuvataiteilijan ja taideopettajan Eino Vesalaisen (1923-2010) vuonna 1971 pitämästä kansainvälisestä näyttelystä. Eino Vesalaisella oli unelma taiteesta lasten ja nuorten kansainvälisen ystävyyden ja vuorovaikutuksen välineenä. Kansainvälisestä maalauskilpailusta kasvoi suunnitelma lasten ja nuorten taidekeskuksesta, joka loisi siltoja eri maiden lasten ja nuorten välille. Eino Vesalainen piti lasta yhteiskunnan tärkeänä osana ja lasten luovuutta merkittävänä kulttuurin tekijänä, josta aikuiset voivat oppia monia asioita. Hänet palkittiin ensimmäisellä lastenkulttuurin valtionpalkinnolla 1981 sekä muun muassa Intian Nehru-palkinnolla 1993.

Tiloja lastenkulttuurille

Hyvinkäällä oli Vesalaisen toiminnan ansiosta vahva asema kun opetusministeriö 1970-luvun lopulla päätti käynnistää valtakunnallisen lasten taidekeskuksen perustamisen eräiden ulkomaisten esikuvien innostamana. Säätiön perustamisasiakirja allekirjoitettiin 21.3.1980 ja toiminta käynnistyi seuraavana vuonna. Avajaisia vietettiin laajan kansainvälisen näyttelyn merkeissä 16.12.1981 uusissa Jussintorin taidekeskuksen tiloissa. Esillä oli peräti 700 työtä viidenteen kansainväliseen kilpailuun saapuneista yli 5000 teoksesta.

Jussintorin tilat, jotka jaettiin kaupungin taidemuseon ja kulttuuritoimen kanssa, osoittautuivat riittämättömiksi ja taidekeskus siirtyi omiin tiloihin Siltakadulle kesällä 1988. Nykyiset tilat lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Artussa Hyvinkään Wanhalla Villatehtaalla avautuivat vuonna 2005. Villa Artun upeissa opetus- ja näyttelytiloissa on toteutunut Eino Vesalaisen unelma lasten ja nuorten monipuolisesta ja laadukkaasta taidekasvatuksesta ja myös taidekasvattajien yhteistyöstä.