URB 15 HYVINKÄÄLLÄ: urbaania kuvataidetta vanhoihin junanvaunuihin
Kesän URB-festivaaliin liittyvä työpaja toteutettiin Hyvinkäällä Suomen Rautatiemuseon puistossa, jossa nuoret maalasivat vanhoja käytöstä poistettuja junanvaunuja. Matkamuistoja - Сувениры - Souveniers –työpajaan osallistui hyvinkääläisiä nuoria Lasten ja nuorten kuvataidekoulusta sekä nuoria Hyvinkään ystävyyskaupunki Kostromasta Venäjältä. Osallistujia oli yhteensä 15. Työpajan ohjaajina toimivat kuvittaja Anne Vasko ja kuvataiteilija Elina Katara.
Työpaja toteutettiin yhteistyössä Kiasma teatterin, Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiön, Hyvinkään Lasten ja nuorten kuvataidekoulun, Suomen Rautatiemuseon sekä Hyvinkään kaupungin kanssa.
Työpaja tallennettiin videoimalla ja materiaalista on koottu videodokumentti, joka on esillä elokuussa URB-festivaalin aikana festivaalipaikoilla ja Suomen Rautatiemuseossa sekä syksyn aikana lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Artussa Hyvinkäällä.
Tapahtumasta voi lukea myös URB-tapahtuman verkkosivuilta http://www.kiasma.fi/nayttelyt-ja-ohjelmisto/kiasma-teatteri/urb-15/urb-15-ohjelma/urb-hyvinkaalla/
URB-festivaalin videotyöpaja 9.–12.6.2014 Lasten ja nuorten taidekeskuksessa
Kiasma-teatterin URB-festivaali ja Lasten ja nuorten taidekeskus toteuttivat videotyöpajan nuorille Villa Artussa. Työpajan ohjasi valokuvaaja ja videotaiteilija Sauli Sirviö.
Työpajassa nuoret toteuttivat videoita, joissa he toivat esiin näkeyksiään kaupunkikulttuurista. Videot tehtiin esitettäviksi kauppakeskus Willan suurelle näyttötaululle. Videoita oli esillä Willassa 1.–10.8.2014 varsinaisen URB-festivaalin aikana. Lisäksi videot ovat esillä Villa Artussa syyskuussa 2014.
Willan tapahtumatorilla nuorten kantaaottavaa taidetta
Kesän 2013 Kiasma teatterin URB - urbaanintaiteen festivaalin osana toteutettiin Villa Artussa venäläisen sarjakuva-, katu- ja aktivistitaiteilija Alexey Iorshin työpaja. Työpajassa nuoret tutustuivat venäläiseen katutaiteeseen ja taideaktivismiin ja saivat tehtäväkseen pohtia itselleen tärkeitä asioita, joita halusivat julkisesti kuvan keinoin julistaa. Työpajassa syntynyt Raptori-julisteteos oli esillä Willan kauppakeskuksen tapahtumatorilla 6.8.–11.8.2013.
Työpajaan osallistuivat keväällä 2013 Hyvinkään Taidekoulusta valmistuneet Maria Punkkinen, Roope Eerikäinen ja Henry Kosonen sekä Hanna Huttunen. Yhdessä taiteilijan kanssa he tekivät julisteteoksen, joka kommentoi esityspaikkansa, Willan kauppakeskuksen historiaa. Kuunnellaanko kaupunkilaisia oikeasti?
Työpaja oli osa Kiasma teatterin URB13 – urbaanin taiteen festivaalin RE-PUBLIC: Russian & Youth Art in the Streets -tapahtumaa. Tapahtuma nosti esiin eri paikkakunnilla uuden polven venäläisiä taiteilijoita ja aktivisteja, jotka ovat ottaneet kadut, puistot ja tyhjät rakennukset taiteen tekemisen tiloiksi mielenosoitusten rinnalla. Tekemisen motiivina on halu toimia dialogisesti ja yhteisöllisesti, ajatella ääneen kuuluvasti - tehdä taidetta julkisesti. Strategiat vaihtelevat seinämuraaleista katuyliopistoihin, installaatioista runouteen, humoristisista performansseista poliittisiin provokaatioihin. Useimmiten kyseessä on reaktio ilmaisunvapauden ja demokraattisten oikeuksien rajoittamiseen. Taiteilijat luovat samalla yhteyksiä yleisöön taidemaailman ulkopuolella ja toimivat aktivistien rinnalla.
RE-PUBLIC: Russian & Youth Art in the Streets -tapahtumaan kuului työpajojen lisäksi konsertteja, runoklubi ja Kiasma teatterin seminaari, joka käsitteli taiteellisia strategioita suhteessa meneillään oleviin poliittisiin protesteihin ja liikkeisiin Venäjällä ja globaalisti. RE-PUBLIC -tapahtuma oli organisoitu ja tuotettu yhteistyössä Suomi-Venäjä Seuran ja Perpetuum Mobile ry:n kanssa osana kansainvälistä RE-ALIGNED -hanketta. Hyvinkään työpaja oli osa Kiasma teatterin ja Lasten ja nuorten taidekeskuksen useita vuosia jatkunutta yhteistyötä.
URB-festivaali, Lasten ja nuorten taidekeskus sekä Lasten ja nuorten kuvataidekoulu toteuttivat yhteistyössä kuvataiteilija Timo Vaittisen kanssa kuvataidekurssin nuorille 1.-5.8.2012. Kurssin aikana nuoret tekivät yhdessä Timo Vaittisen kanssa pysyvän taideteoksen, ison seinämaalauksen, Villa Artun sisäänkäynnin yhteyteen.
Seinämaalauksen aiheena ovat mielikuvitusolennot maailman taiteessa. Antiikin Kreikan mytologioiden kuvaukset ja suomalaiset Kansantarustot rinnastuvat nykypäivän populaarikulttuurin monstereihin, vampyyreihin ja ihmissusiin. Työpajassa tarkasteltiin myyttisten olentojen syntyhistoriaa ja symbolisia merkityksiä ja pohdittiin minkälaisia taruolentoja voisi syntyä meidän aikanamme. Villatehtaan historia ja miljöö liitettiin osaksi teoksen suunnittelua.
Timo Vaittinen (1976) on yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista nuorista suomalaistaiteilijoista. Helsingissä asuvan ja työskentelevän Vaittisen teoksia on ollut esillä Euroopassa, Aasiassa ja USA:ssa. Vaittisen teoksissa sekoittuvat kollaasi- ja maalaustekniikka. Joskus työt muuttuvat liikkuviksi ja tilallisiksi animaatioiksi. Vaittisen teoksista löytyy aineksia hip hop- ja populaarikulttuurista, paranormaaleista ilmiöistä ja tiedettä popularisoivista julkaisuista.
Villa Artussa järjestettiin kolme päivää (2.-4.8.2011) kestänyt Urbaanin kuvataiteen kurssi nuorille. Kurssin ohjaajana toimi kuvataiteilija Timo Vaittinen, jonka johdolla kurssilaiset maalasivat näyttävät maalaukset mm. spray- ja akryylimaaleja käyttäen. Lisäksi maalattiin sraymaalilla puulevyjä, joista rekennettiin installaatio kurssilla tehdyistä teoksista koottuun näyttelyyn "Jos metsään haluat mennä nyt... Urbaanin kuvataiteen kurssin satoa". Näyttely oli esillä Villa Artun galleriassa 1.-29.9.2011.
Vuoden 2011 URB-festivaalin yhteydessä Hyvinkäällä toteutettiin graffiti-työpaja -tapahtuma, jossa taiteilija Karri Kuoppalan johdolla maalattiin graffiti keskustassa olevan kauppakeskustyömaan aitaan. Johdantoluento graffititaiteen historiaan ja luonnostelu tapahtui Villa Artun tiloissa ja sen jälkeen siirryttiin YIT:n kauppakeskuksen rakennustyömaan aidalle maalaamaan spraymaaleilla.